antet

"Pomul Crăciunului - Pomul Raiului "

În cadrul pregătirilor pentru sărbătorirea Nașterii Domnului, elementul principal, cel care dădea stralucire împodobirii ritualice a interiorului casei, era "pomul Craciunului".

În satele noastre codrenești acesta îmbraca forme tradiționale deosebite și o vechime considerabilă față de bradul de astăzi. În credința populară tuturor elementelor naturii, inclusiv plantelor, li se atribuiau valențe magice, puteri pozitive sau negative.

In zona Codrului multă vreme bradul a fost considerat un copac cu valențe negative, aducător de nenorociri, de aceea era evitat în gospodăriile oamenilor. Ca pom de Craciun a pătruns foarte tarziu, prin influențe occidentale, citadine, fiind impodobit cu multiple obiecte artizanale cumparate din magazine. Poate si faptul că în pădurile din zonă nu creșteau brazi, aceștia fiind specifici altitudinilor mai mari, au determinat gospodinele să confectioneze pomii de Craciun din materiale aflate la îndemana și care neapărat să aibă influențe pozitive asupra membrilor familiei, a animalelor, să aducă rod bogat.

Formele de pom de Craciun au fost diverse, foarte interesante și frumoase. Cel mai des era confectionat pomul pe lampă, confecționat din hartie creponată și atârnat deasupra mesei, constând în îmbrăcarea elementelor lampei cu hârtie creponată de diverse culori și cu struțuri. Femeile au căpătat o mare îndemânare în confecționarea de ornamente din hârtie creponată.

Pomul de fasole era de asemenea confecționat în multe locuințe și constă din trei cercuri din nuiele de salcie sau sârma, uneori din "vesca" de la sita de cernut făina, îmbrăcate în hârtie peste care erau trecute sfori pe care erau înșirate boabe de fasole albă sau "cocoși" obținuți prin prăjirea boabelor de porumb (floricelele de porumb). Din loc în loc pe aceste sfori se legau stuțuri.

Pomii se mai confectionau și din paie de secară sau grâu, tăiate scurt și înșirate pe ață, cu ornamente romboidale, asemănatoare unor coșulete. S-au utilizat și pomii din vâsc împodobiți cu "prime" (panglici de hârtie creponată) divers colorate. Un loc aparte l-au avut si pomii confectionati din scai numiți "Scaiul Craciunului". Se confectionau dintr-un buchet de scai mari în care se atârnau nuci îmbrăcate în staniol și prime divers colorate. Adesea acest pom era "scuturat" pe masa de colindătorii dornici să culeaga nucile.

In unele sate codrenești casele se impodobeau cu pomi confectionati din elemente textile, fâșii din pânză, împodobiți cu struțuri de hârtie. In altele se confecționau pomi de Crăciun din ramuri de fag ornamente cu prime și cu struțuri. Aceste tipuri de pomi amintesc de vechi credințe dendrologice, legate de "pomul vieții", de veșnica speranță a omului în "tinerețea fără bătrânețe și viață fără de moarte", de arborele fertilizator sau de elixirulire vieții.

Sărbătorile Crăciunului au însemnat întotdeauna speranța de mai bine, iar "pomul Crăciunului" era unul dintre elementele care întăreau această speranță. Cu timpul aceste tipuri de pom de Crăciun au dispărut, fiind înlocuiți cu brazi. Impresionat de formele lor interesante și de frumusețea lor mi-am propus și am reușit reconstituirea unora dintre modele, în sat mai trăind femei care le confecționaseră.

apud Traian Rus Pomul Crăciunului – Pomul Raiului. Modele tradiționale din Țara Codrului, în Calendarul Maramureșului, seria nouă, VI, nr 12, pag. 853-854 , editura Cybela, Baia Mare , 2012

Și http://www.caietesilvane.ro/articole/536/Pomul-de-Craciun.html

(sublinirea noastră)

antet

Material realizat de fundaţia „i.u.g.a.” în cadrul proiectului Comori din Ţara Codrului, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, aplicant principal Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.